Kockázatértékelés – szükséges nekem?

Egy vállalkozó élete nem könnyű. Már a kezdetek előtt komoly tervezésre van szükség ahhoz, hogy biztosan úgy vághasson bele az ember egy tevékenységbe, hogy maximális önbizalommal el tudja mondani, az ötlet életképes, megvalósítható, van piaca és megfelelő kereslete és gazdaságilag is jövedelmező. Ha mindez megfelelő értéket mutat, akkor jönnek az alapítás teendői. A könyvelési feladatok ellátására például biztosan szükség lesz egy külső partnerre, de ha jobban megnézzük a kötelező feladatokat bizony néha érdemes még más tevékenységet is kihelyezni külső szolgáltató kezébe. Ilyen témakör lehet a munkavédelem is. Manapság az egyik leginkább felkapott fogalom ezen belül is a kockázatértékelés témaköre. De mit is jelent ez pontosan? Milyen tevékenységek tartoznak ide? Kell-e, szükséges-e egyáltalán a vállalkozásomba? Milyen szinten kell vele foglalkoznom? Mind mind olyan kérdések, melyekre az ember keresgéli a választ, s nem is olyan könnyű azt megtalálni.

A munkavédelem alapvető célja minden esetben az, hogy a lehető legjobban biztosítsa a vállalkozás működését a balesetek elkerülése ellen. Kifejezett feladata, hogy olyan munkafolyamatokat alakítson ki, olyan biztosító berendezéseket vagy plusz folyamatokat iktasson be a munkába, mely megelőzi a baleset kialakulását. Biztonságos munkakörülményeket kíván tehát kialakítani. Ebben a legnagyobb segítséget a munkavédelem előírásainak és szabályrendszerének ismerete nyújt. Ehhez sokszor szükség van egy jó szakemberre, egy külső szolgáltatóra, hiszen a jogszabályi hivatkozások és paragrafusok között néha igen nehéz kiigazodnunk.

A kockázatértékelés témaköre is egy ilyen szabályokkal tarkított terület. Minden munkavállalónak kell rendelkeznie már a tevékenység előtt egyfajta kockázatelemzéssel, mely a munkavállalók egészségét veszélyeztető kockázatokat sorakoztatja fel, azokat a munkafolyamatokat veszi számba, melyek veszélyt jelenthetnek a munkavégzés során, azokat az anyagokat veszi sorra, melyek szintén veszélyt rejtenek anyaguk, az életre gyakorolt hatásuk szempontjából. Ebből a kis összefoglalóból is szépen látszik, hogy jó a kockázatértékeléssel foglalkozni, hiszen ezzel megelőzhetjük azt, hogy később bármilyen problémánk származzon a mindennapi munkavégzés során. Jó azonban ezt igazán profi szakemberekre bízni, akik megfelelő szakmai tapasztalattal, gyakorlattal és jogszabályi ismerettel tökéletesen és maximális profizmussal, sokkal hatékonyabban és nagyobb biztonsággal el tudják végezni nálunk. Nem mellesleg így elég időnk marad a vállalat alapításának többi teendőjével foglalkozni.

Leave a Comment