A telefonom hogyan segít védeni a környezetet?

A telefonok előállítása és a hozzá felhasznált anyagok kinyerése a természetből nem mindig kedvez a Földünknek. Emellett viszont szinte elengedhetetlen, sőt luxus, hogy a mai világban telefon nélkül rohangáljunk. Mégis felmerül az a jogos kérdés, hogyan tehetjük jóvá a természeti károkat azzal, hogy a telefonunkat használjuk. Először is a telefont, amit veszünk, tegyük tokba és vigyázzunk rá nagyon, hogy minél később kelljen egy másik eszközt venni. A telefon nem fogyóeszköz, hiába szeretnék a gyártók, hogy ezt gondoljuk róla. Ha elromlik az eszköz, akkor legelsőnek a telefon javítása jusson eszedbe és nem a kidobása. Próbáld meg minél inkább elhúzni a telefon élettartamát.

Ha pedig már használod, használd okosan! Rengeteg papír nyomtatást lehet például megspórolni az elektronikus jegyekkel és bizonylatokkal, legyen ez vonatjegy, színházjegy vagy online csekkek. Ha jegyzetelsz, írd a telefonodba és minél több dolgot tarts felhőben, elektronikusan, mint kinyomtatva. Papír alapú levél küldése helyett emailezz, telefonálj vagy csetelj.

Ha pedig már mindezekben expert vagy, használj olyan appokat és keresőket, amiknek a fenntartói áldoznak a környezetvédelemre, így közvetetten, látogatóként te is hozzáadhatsz a jó ügyekhez. Ami pedig tényleg csak egy gombnyomásnyira van tőled, az pedig az energiatakarékos üzemmód, amit már bármelyik okostelefonon beállíthatsz, így nem merül le fölöslegesen hamar a készülék aksija.

Az igazán hardcore környezetvédők pedig napelemes telefont vagy töltőt vesznek, sőt, újrahasznosított anyagokból is lehet már telefonokat találni a piacon.  Hajrá, találd meg azokat a megoldásokat, amiket könnyen kivitelezni tudsz (bár megsúgom, hogy minden csak elhatározás kérdése, sőt, ezektől csak könnyebbé válik az életed).

Leave a Comment